Skulpture Petra Hranuellia u poljima lavande na jugu Srbije

Izložbu organiziraju, Tamnjanica eko plantaže i Udruženje umjetnika Pigmalion u suradnji sa Turističkom zajednicom Bele Palanke.

Hrvatski kipar Petar Hranuelli 27. lipnja 2021. gostuje sa svojim umjetničkim radovima u nadaleko poznatim poljima lavande na eko plantaži Tamnjanica u Srbiji.

Izložba će kao i inače biti otvorena za javnost koja će moći uživati u umjetničkim skulpturama hrvatskog kipara Petra Hranuellija koje će biti postavljene u poljima lavande. Bili smo na postavljanju skulptura u zaista nestvarnom krajoliku kojeg zasluženo često uspoređuju sa talijanskom Provansom.

Reč Tamnjanica bi u nekoj igri asocijacija imala danas puno značenja:

PRIRODA, UMETNOST, LEPOTA a onda bi se vešti poznavalac jezika zaigrao i rečima LAVANDA, SMILJE, RUŽA, BOROVNICA, MED, HRANA i na kraju, ili početku svega PIGMALION. Svaka od ovih reči nosi jednu priču i poruku da je sve moguće pa čak i od jednog pasivnog kraja napraviti mesto koje budi lepa osećanja bilo da ste ljubitelj zdravog života ili umetnosti. Naša je preporuka da negujete i telo i duh, da ih hranite najfinijim ukusima i mirisima koje priroda i ljudska ruka mogu da podare. PRIRODA je bila velikodušna prema ovom području sa najviše autohtonih vrsta biljaka, čak 133, što je čini dragocenim za svako živo biće. Lanac života ovde je povezan na jedan jedinstven način jer se zemlja, vazduh i voda neprekidno dopunjuju. Kuća UMETNIKA na imanju Gorazda Čuka postala je oaza kreativnosti za umetnike iz čitavog sveta. Oni ostave deo sebe stvarajući umetnička dela na poljima mirisnog bilja ali ponesu novu energiju iz Tamnjanice, energiju koja ih “hrani” u danima sivila i zato se uvek rado vraćaju ovom mestu. Ne može čovek samo da stvara mora da ugodi telu i zato su od voća sa ovog podneblja napravili najfinije rakije i druge đakonije. Umetnici tako bivaju promoteri ali i degustatori ovih proizvoda a zna se da su njihova čula istančana i ono što prođe njihov test dostojno je svakog smrtnika. Misija plantaže Tamnjanica eko planteže je da PRIRODA, UMETNOST I LEPOTA budu na prvom mestu jer je taj sklad idealan za duh i telo. Mesta poput Tamnjanice postajala su tokom epoha samo su se menjale odore aktera, umetnika i mecena, ali je ljubav prema životu ostala ista.
( izvor: https://tamnjanica-eko-plantaz… )

Petar_Hranuelli_Tamnjanica

Petar Hranuelli, rođen u Supetru (27. prosinca 1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na 58 samostalnih i 108 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među koje izdvajamo: Otkupna nagrada Venere u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007.), 1. nagrada žirija za XXVI izložbu malog formata, Šabac (2017., 2020.). 1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodno bijenale akta “Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora “( 2018.)… O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Körbler, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, … Mnoga djela mu se nalaze u stalnom postavu muzeja, galerija, privatnim kolekcijama kod nas i u inozemstvu (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španjolska, Kalifornija, Čile, Švicarska, …)

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, otok Brač. Kamene skulpture formi apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko klasične antike do suvremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekadi i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva.

Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu .

foto: izvor Tamnjanica_eko_plantazePetar Hranuelli + Milan Djakov

tekst : izvor  https://mojzagreb.info/zagreb/predivne-skulpture-kipara-petra-hranuellia-u-poljima-lavande