“Moj 360 svijet” fotografa Diega Martinčića

Diego Martinčić

Izložba /Exhibition / Austellung

"Moj 360 svijet"

ZGC

Zavičajna galerija Crnobori Otvorenje 18.03.2022 u 19h

Udruga ARSANOVA

izložba "Moj 360 svijet" fotografa Diega Martinčića

Diego Martinčić

Banjole, Zavičajna galerija Crnobori - ZGC Gallery, otvorenje 18.03.2022 u 19h. - izložba ostaje otvorena do 26.03.2022
Pokrovitelj izložbe je Općina Medulin.

Izložbu otvara povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić Kučiš

 360 fotografija je u biti equirectangular projekcija nešto slično merkator projekciji kugle na ravnu površinu, kao takve nisu baš pretjerano zanimljive i gledljive stoga potrebno ih je hostati na servisima koji pružaju pregled 360 kao cube face tj. software koji projekcira tu fotografiju konvertira u plohe kocke i mi kao gledatelji nalazimo se unutar kocke kako bi gledali onako kako je zamišljena.

Kliknite na fotografiju

Pump room 2012

Pula – Arena 2012

Brod Vis 2016

Masline 2018

Rovinj Ovce 2018

Motovun 2019

Dvigrad Istra inspirit 2018

Svetvinčenat srednjovjekovni festival 2016

Ovom izložbom prezentiran je desetogodišnji rad istarskog fotografa i umjetnika iz Ližnjana Diega Martinčića. Posebnost njegovog rada se očituje u fotografiranju motiva, ljudi, pejzaža, arhitekture i interijera u 360 fotografskoj tehnici koju je on među prvima počeo koristiti u Istri i Hrvatskoj. 360 fotografija rjeđe se koristi kao tehnika zbog njene posebnosti jer se njome snima kompletni prostor iz svih mogućih kutova promatranja. Takvim postupkom nastaje vrlo vrijedna dokumentarna i umjetnička fotografiju kojoj će njen kulturološki supstitut evaluirati vrijeme, kao što se dogodilo i sa fotografijama 19 stoljeća. 360 fotografija je u biti „equirectangular“ projekcija stvarnosti poput „merkator“ projekciji kugle na ravnu površinu. Total sferičnog prostora kada se svede na ravninu vizualno je zbunjujući, kubistički kaotičan, gotovo apstraktan, jer ljudsko oko nije pripremljeno za takve perspektive koje oko onda ne prepoznaje u realnom prikazu. Stoga je takve fotografije potrebno hostati (učiniti dostupnima) na servisima koji pružaju pregled 360 kao „cube face“ odnosno potrebno je koristiti software koji projektira tu fotografiju i konvertira u plohe kocke kako bi se mi kao gledatelji prividno našli unutar zamišljene kocke i uspjeli doživjeti fotografiju onako kako ju je zamislio autor.

Hrvatska – Francuska – finale 2018

Pula dani antike 2016

Medulin ladonja 2021

Ližnjan špilja 2021

Uljanik štrajk 2018

Nigdje Ja 2016

Plitvice 2017

Medulin Vjetrenjača 2016

Postoji više vrsta projekcija, a najzanimljivija je stereografska projekcija odnosno „mali planet“ u kojem su fotografije tiskane na 2D površini te se pored fotografija nalazi „qr code“ koji učitavanjem na mobitel omogućava interaktivno gledanje dotične fotografije i manipulaciju projekcije u njenoj kaleidoskopskoj mobilnosti. Tom tehnikom fotografija dobiva dvije dimenzije više, prividan prostor i vrijeme u kojemu se transformira u različite forme stvarnosti.

Ovim izborom medija Diego se svrstava u pionire tehnospiritualne umjetnosti Hrvatske umjetničke scene – pojave u postmodernoj umjetnosti koja simboličke ili arhetipske simbole umjetnosti ili okruženja istražuje, simulira i interpretira pomoću novih medija, tehnika i materijala. Diego najčešće poseže za kulturološki prepoznatljivim motivima Istre, prezentira ih na jedan inovativan način koji pruža drugačiji način gledanja objektivne stvarnosti kojoj time dodaje jednu svježu, razigranu dimenziju više. Zahvaljujući njegovim intervencijama
pulsku Arenu, panoramu Medulinske place i brendirane ladonje, portrete ljudi, maslina ili ovaca možete doživjeti na jedan inovativan način i pritom se dobro zabaviti, jer ste upravo Vi taj konačni dizajner idealnog kadra Diegovih fotografija.

Medulin Vjetrenjača 2016

Fažana 2015

Malta Valetta 2017

Malta – Comino 2017

Rijeka riječki karneval 2018

Biografija

Foto : Tomislav Pliško

Diego Martinčić rođen je 1985. godine u Puli, po zanimanju je strojarski tehničar i grafički
dizajner. Trenutno se u vlastitom obrtu Di360 bavi video produkcijom, fotografijom i 360
fotografijom po kojoj je prepoznat u Europi. U početku poslovne karijere radio je kao
konstruktor strojarnice i izradom montažnih nacrta u brodogradilištu Uljanik. Uz redovni
posao, bavi se i 360 fotografijom kojoj je posvećen već 11 godina. 2011. godine započeo
je eksperimentirati sa tom tehnologijom fotografiranja uz pomoću alata ribljeg oka i
sativa kako bi napravio jedinstvene fotografije, odnosno projekcije fotografija unutar
sfere koje se mogu gledati pomoću mobitela i kompjutera, a time dobivate iluziju kao da
se nalazite unutar prostora koji je fotografiran. U sve ove godine producirao je i objavio preko tri tisuće „360“ panorama koje je

objavio na poznatim fotografskim platformama roundme.com i kuula.co gdje se mogu naći svi njegovi radovi. Smatra da njegove fotografije snimljene u 360 tehnici imaju prvenstveno povijeno – dokumentarnu, a tek onda umjetničku vrijednost.

Njegov hobi je sve što je kreativno poput 3D tiskanja, programiranja IoT aplikacija ili foto opreme i elektronike. Često citira njegov omiljeni slogan iz jednog od WaltDisney-evog filma koji glasi: „Yesterday is history, tomorrow is mystery, today is a gift, that is why it is called present.“ Diego je 2008. godine osnovao Facebook grupu Disleksija s ciljem umrežavanja roditelja djece i ljudi koji poput Diega imaju taj problem, a mogu si međusobno pomagati savjetima. Grupa broji preko 1600 članova sa svih područja bivše Jugoslavije.